Нормативна база

Додаток 2

                           до постанови Кабінету Міністрів України

                               від 22 листопада 2004 р. N 1591

 

НОРМИ

харчування у дошкільних навчальних закладах

(крім санаторних) для дітей старше одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

 

Найменування продукту

Вікова група (років)

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

Кількість приймання їжі

Хліб житній

20 30 40 60

Хліб пшеничний

55 80 80 120
Борошно пшеничне 15 20 25

32

Крохмаль

3 3 4 4

Крупи, бобові, макаронні вироби

30 40 45

50

Картопля 130 150 190

220

Овочі різні

180 210 230 260

Фрукти свіжі, цитрусові

45 90 100

100

Соки 50 50 70

100

Фрукти сушені

10 10 10 10
Кондитерські вироби 5 15 15

20

Цукор

35 40 45 50
Мед, медопрдукти 1 1 2

2

Масло вершкове

12 19 21 25
Олія 6 9 9

15

Сало

1 1 2 2
Яйця,  штук 1/4 1/2 1/2

1/2

Молоко, кисломолочні продукти

350 450 400 500
Сир кисломолочний 35 40 45

50

Сир твердий

3 3 5 5
Сметана 5 10 10

15

М’ясо, м’ясопродукти

60 85 100 110
Риба, рибопродукти 20 25 45

50

Кава злакова, цикорій

1 1 4 4
Какао 1 1 2

2

Чай

0,2 0,2 0,2 0,2
Сіль, сіль йодована 2 2 5

8

Дріжджі

1 1 1 1,5

Лавровий лист

0,05 0,05 0,1

0,1

Сухарі панірувальні 2 3 2

3

Томатна паста

2 3 2 3
Ванільний цукор 0,1 0,1 0,1

0,1

Кислота лимонна

0,1 0,1 0,1

0,1

Хімічний склад        

Білки / у т.ч. тваринні

46,6 / 29,1 60,6 / 37,5 68,1 / 48,4 81,5 / 48,5
Жири / у т.ч. рослинні 45,6 / 8,4 63,5 / 12,3 71,7 / 12,7

86,5 / 17,8

Вуглеводи

167,6 229,3 239,2 298,8
Енергоцінність 1267,2 1731,2 1874,8

2299,4

Примітки:

  • Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, – кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби – 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.
  • У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.